6 tips för packrafting med din hund

2 läs min

6 tips för packrafting med din hund

Många packrafters vill dela sina friluftsintressen med sin fyrbenta vän. Här har vi samlat våra bästa tips och råd, utifrån våra ambassadörers och kunders erfarenheter, när du vill ta med din hund i packraften

1. LÄR KÄNNA SITUATIONEN

För att undvika obehagliga situationer är det viktigt att lägga tid på att få din hund att vänja sig vid packraften. Även om packraften är ett stabilt hantverk, kommer det rörliga golvet att vara obekant för en hund. Börja gärna på land innan du ger dig ut på vattnet, träna kommandon och träna din hund att trivas i packraften.

2. SKAFFA EN FLYTVÄST FÖR HUNDAR

De flesta hundägare tror att deras hund automatiskt kan simma. Detta är för det mesta sant, men det kan alltid finnas situationer där en flytväst kommer att vara livräddande för hunden. Därför bör en flytväst alltid sättas på hunden.

Om du ändå väljer att inte använda flytväst så ska selen användas. Det blir mycket lättare att lyfta upp hunden på land eller ombord på båten igen om den skulle falla överbord.

3. VAR BÖR HUNDEN SITTA?

Det finns flera alternativ där hunden ska sitta i en packraft. Den vanligaste platsen är i fören. Har du ett sprutdäck så går det att öppna framför så att du förhindrar vattenstänk på dig när du paddlar samtidigt som hunden får frisk luft och möjlighet att njuta av utsikten.

I mindre båtar är det inte ovanligt att placera hunden ovanpå sprutdäcket. Sprutdäcket är dock inte lika robust som tuberna och golvet, och sannolikheten för revor är större.

4. JUSTERA ETT LIGGUNDERLAG

Det tunna packraftgolvet isolerar inte särskilt bra mot det kalla vattnet på andra sidan. Anpassa därför ett liggunderlag av skum för att underlätta ett bekvämare utrymme för hunden (Detta trick kan även användas för små barn).

5. TILLHANDAHÅLL TILLRÄCKLIGT MED UTRYMME

För att hunden ska få ro i båten är det viktigt att ha tillräckligt med utrymme. Om du ska ta med hund och utrustning är det viktigt att hitta rätt modell för ditt bruk. Rekommenderade packrafter för användning med hundar är:

- Longship
- Viking och Viking Light för mindre hundar (eller mindre människor😉)

6. TA PAUSER!

Se till att ta regelbundna pauser för att låta hunden gå i land, kissa och gå av "havsbenen". Kanske hundens nästa etapp ska vara på land längs floden du paddlar?