Vad är ett sprutdäck, och behöver jag ett?

2 läs min

Vad är ett sprutdäck, och behöver jag ett?

När du funderar på att köpa en Packraft måste du samtidigt bestämma dig för om du vill ha ett sprutdäck eller inte.

Norseraft-packrafterna har två olika kapell-varianter (på Viking och Berserker). Vanligt kapelldäck (avtagbart däck) och whitewater-kapell som är permanent.

Standard touring-sprutdäck ingår på Viking- och Loki-modellen. Detta är ett sprutdäck som är lätt att använda och som ger bra skydd mot tuffa väderförhållanden. Om du vill lämna sprutdäcket hemma för att spara vikt så kan det enkelt tas bort. Du kan också rulla ihop och fästa sprutdäcket på framsidan av packraften för att få lite extra luft en varm sommardag.

Whitewater-kapellet (WW)på Berserker består av ett permanent vattentätt däck, en kapellkjol och en fyrdelad aluminiumkant för fastsättning av kapellkjolen. Detta kommer att göra packraften nästan 100 % vattentät.

För- och nackdelar

Fördelarna med att välja ett kapelldäck är många, först och främst kan du välja att ta av eller på det, samt att använda det utan kjol på WW-modellen. Huvudsyftet med ett kapelldäck är att förhindra vattenstänk i båten. Detta kan inträffa på platt vatten när man paddlar, speciellt om man paddlar högt, eller i floder och forsar där vattnet kan tyckas komma från överallt.

Det finns också vissa fördelar med att välja bort kapelldäck.
En av dem är att spara vikt på resan. Ett kapelldäck väger cirka 600-700 gram, så om du ska använda packraften främst för enkla transportetapper eller expeditioner där vikten är att tänka på, kan det vara lämpligt att beställa utan, eller lämna däcket hemma. En annan fördel är att det inte blir några "lösa" delar (som kapelldäck och kapellkjol), dessutom är en öppen båt också lättare att ta sig in i och ut ur.

Kontakta oss gärna om du har några frågor.